Køge Nord Station

Et vartegn for offentlig transport i hovedstadsområdet

Dissing+Weitling, Køge Nord Station, fra vest, Rasmus Hjortshøj COAST Studio

Køge Nord Station styrker den kollektive trafik og grøn mobilitet, og designet signalerer rejseglæde og bevægelse med sin futuristisk udseende gangbro.

  • Køge, Danmark
    Offentlige rum og stationer
    2014 - 2019
  • Bygherre
    BaneDanmark, DSB, Køge Kommune
    Samarbejdspartnere
    COBE / COWI
    Størrelse
    225 m
    Præmieringer
    IABSE Danmark, Konstruktionsprisen 2019 // Prix Versailles World Finale, specialprisen Exterior Passenger Stations 2020 // Nomineret til Mies van der Rohe Award 2022
  • Fotograf
    Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • ”Hvis Køge Nord Station tegner standarden for stationsbyggeriet i det 21. århundrede, er det begyndelsen på en ny stolt æra i den kollektive trafik.”

    – Arkitekturredaktør, Politiken

    Køge Nord Station sikrer mere effektiv og bæredygtig transport for alle til og fra hovedstaden. Samtidig er stationen en del af udbygningen af det europæiske jernbanenet, hvor højhastighedstog skal forbinde Danmark med Tyskland og resten af Europa.

  • Dissing+Weitling, Køge Nord Station, interiør, Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
  • Udsyn og intimitet

    Stationens markante gangbro på 225 meter binder den nye, dobbeltsporede jernbane for højhastighedstog mellem København og Ringsted sammen med den eksisterende S-togslinje over Køge Bugt Motorvejen.

    Arkitekturen stimulerer den gode rejseoplevelse ved at skabe både udsyn og intimitet, bevægelse og zoner til ophold. Dens form er et langt, bugtet rør med skråt afskårede ender. Mod syd fungerer facaden som solskærm, mens nordsiden er åben med en 180 graders panoramaudsigt.

    Det indre rum er beklædt med trælameller, som giver en varm og taktil oplevelse i transit- og ventesituationer, og i loftet understreger skinner med LED-lys brugernes bevægelse i gangbroen. Det er et indbydende rum med nordisk finish, som får kontrast af den glatte, kølige aluminiumsfacade udvendigt, der spiller op mod stedets teknologi.

  • R Hjortshoj Koege Nord WEB 12
  • The interior is boarded with wooden slats, which create warm and tactile surroundings for people transit and those waiting, and in the ceiling tracks, LED lighting emphasises users' movement through the pedestrian bridge. It is a welcoming space with a Nordic finish that contrasts with the cool, smooth exterior of aluminum that reflects the technology of the location.

  • Udviklingsdynamo

    I kommunens visionsplan for udviklingen af Køge er stationen dynamoen, der skal skabe bæredygtig transport i området og tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Køge Nord Station bliver en port til København for de 90.000 mennesker, der går gennem området dagligt, og et vigtigt skridt på vejen for de på sigt 8.000 daglige brugere af stationen.

    Foruden stationen og gangbroen omfatter byggeriet et grønt område med cykel- og bilparkering.

  • Dissing+Weitling, Køge Nord Station, fugleperspektiv, Rasmus Hjortshøj - COAST Studio