Observatoriebygning opgraderes til AI-forskning

Oberservatoriebygningen drone
23. november 2021

Den trefløjede, fredede Observatoriebygningen i Botanisk Have i København sættes i stand fra kælder til kuppel.

  • Som led i en 4-årige rammeaftale med Københavns Universitet arbejder Dissing+Weitling med at renovere og opgradere Observatoriebygningen, så den fremover kan rumme et nyt pionercenter til forskning i kunstig intelligens (AI).

    Det nye center skal i samarbejde med en række europæiske universiteter bidrage til at bringe Danmark i front inden for AI og bruge kunstig intelligens til at løse samfundsudfordringer via forskning og virksomhedssamarbejder.

    Flader, facader og fredet byggeri

    Bygningen har fået kraftigt løft i form af en gennemgribende istandsættelse, der blandt andet omfatter overflader, gulve, tag- og installationsarbejder i kælderetage, stueplan og på 1. sal af de i alt 667 kvadratmeter. Der er desuden etableret nye tekøkkener og badefaciliteter. Udvendigt er facadens naturstensfriser renoveret og der er blandt andet udføret smede- og malerarbejder omkring kuplen.

  • Farveprøver
    Farveprøver
  • Metode

    Den nye farvesætning af huset tager udgangspunkt i grundige farvearkæologiske undersøgelser kombineret med research om brugen af bygningen.

    I arbejdet med transformation og restaurering er farvesætningen
    nyfortolket for at imødekomme blandt andet nutidens krav til dagslys på faste arbejdspladser. I processen er der brugt visualiseringer som værktøj – både ift. overvejelser om nyfortolkning
    af farvepaletten, men også overvejelser om genetablering af
    imitationsmaling samt farvesætning af træværk og andre detaljer.

    Farvesætningen er udarbejdet i tæt dialog med Slots- og Kulturstyrelsen.

  • Dissing Weitling Observatoriebygningen KU
    Observatoriekomplekset Øster Voldgade 3 blev tegnet af arkitekt Christian Hansen fra 1859-61.
  • Indtil sidste år har Københavns Universitet, Institut for Naturfagenes Didaktik, Center for Science Didaktik og Dansk Naturvidenskabsformidling brugt de smukke lokaler i Botanisk Have, der har direkte udsigt til Rosenborg.

  • Tegning observatoriebygningen
  • Den trefløjede bygning med den karakteristiske kuppel over hovedindgangen var centrum for astronomien i mange år og indrettet med boliger for direktør, observator og assistenter i sidefløjene.