Østergårdsparken

Landsbystemning i åbent landskab

Dissing+Weitling, Østergårdsparken, hældning

Vores almene boliger i Tranbjerg Syd i udkanten af Aarhus fletter sig ind i landskabet og understøtter dannelsen af nye fællesskaber samtidig med, at beboerne har private uderum.

  • Tranbjerg, Danmark
    Boliger
    2005 - 2009
  • Bygherre
    AL2bolig
    Samarbejdspartnere
    Ai-gruppen / BM Tag
    Størrelse
    5.300 m²
  • I Østergårdsparken fletter private zoner sig sammen med fælles friarealer og grønne kiler, så beboerne både kan nyde fællesskab og dyrke privatliv efter behov. Husenes disponering understøtter det uformelle fællesskab, der kan opstå, når vi går daglige ærinder, tilfældigt møder naboen, er med børnene på legeplads eller på anden måde bruger de rekreative muligheder i landskabet.

    Fra rækkehusene er udsynet til det svagt bølgende morænelandskab dyrket og præciseret. Landskabets kvaliteter bliver således brugt arkitektonisk – fremfor at være udmatrikuleret i private haver. Det styrker den frie adgang til naturen og øger samtidig den naturlige forekomst af plantevækster og dyrearter.

  • Dissing+Weitling, Østergaardsparken, front, AL2bolig
  • Boligerne er opdelt i små præcise enheder på fire-fem boliger, som forskyder sig. Den vestlige del af bebyggelsen udgør en præcis ryg i stræderne, mens gårdhavehuset åbner op mod lyset og landskabet. Det giver et varieret og bevæget udtryk til bebyggelsen.

    Boligerne har lavt energiforbrug, og der er brugt lokalt, skandinavisk træ til både konstruktioner og facadebeklædning. Byggeriet er opført med præfabrikerede elementer, som optimerer byggeproces og materialeforbrug og sænker anlægsudgifterne.

    Projektet har modtaget 1. præmie i arkitektkonkurrence om udvikling af fremtidens præfabrikerede boligbyggeri.