Observatoriebygningen

Observatoriebygning opgraderes til AI-forskning

Oberservatoriebygningen drone

Den trefløjede, fredede Observatoriebygningen i Botanisk Have i København sættes i stand fra kælder til kuppel.

  • København, Danmark
    Kulturarv
    2018 - 2022
  • Bygherre
    Københavns Universitet
    Samarbejdspartnere
    Niras / Formcph
  • Som led i en 4-årige rammeaftale med Københavns Universitet arbejder Dissing+Weitling med at renovere og opgradere Observatoriebygningen, så den fremover kan rumme et nyt pionercenter til forskning i kunstig intelligens (AI).

    Det nye center skal i samarbejde med en række europæiske universiteter bidrage til at bringe Danmark i front inden for AI og bruge kunstig intelligens til at løse samfundsudfordringer via forskning og virksomhedssamarbejder.

    Flader, facader og fredet byggeri

    Bygningen vil få et kraftigt løft i form af en gennemgribende istandsættelse, der blandt andet omfatter overflader, gulve, tag- og installationsarbejder i kælderetage, stueplan og på 1. sal af de i alt 667 kvadratmeter. Der bliver desuden etableret nye tekøkkener og badefaciliteter. Udvendigt skal facadens naturstensfriser renoveres og der skal blandt andet udføres smede- og malerarbejder omkring kuplen.

    Da bygningen er fredet udføres al istandsættelse i tæt dialog med Slots- og Kulturstyrelsen.

  • Dissing Weitling Observatoriebygningen KU
    Observatoriekomplekset Øster Voldgade 3 blev tegnet af arkitekt Christian Hansen fra 1859-61.
  • Indtil sidste år har Københavns Universitet, Institut for Naturfagenes Didaktik, Center for Science Didaktik og Dansk Naturvidenskabsformidling brugt de smukke lokaler i Botanisk Have, der har direkte udsigt til Rosenborg.

  • Tegning observatoriebygningen

    Den trefløjede bygning med den karakteristiske kuppel over hovedindgangen var centrum for astronomien i mange år og indrettet med boliger for direktør, observator og assistenter i sidefløjene.

  • Dissing Weitling Observatoriebygningen statue
    Renoveringsarbejdet er tilrettelagt etapevis til mindst mulig gene for brugerne.