Storebæltsbroen og Cykelslangen i ny permanent udstilling om dansk arkitektur

So Danish Photo Rasmus Hjortshoj Courtesy of Danish Architecture Center web 52
23. marts 2023

Udstillingen So Danish! er åben i Dansk Arkitektur Center, og med er to ikoniske broværker, Storebæltsbroen og Cykelslangen.

  • Dansk Arkitekturcenter (DAC) har kurateret en række værker, som skal repræsentere den danske arkitekturhistorie fra vikingetiden til i dag.

    Blandt værkerne er både kendt og mindre kendt arkitektur, foruden et fokus på det specielt danske design-DNA, som det kommer til udtryk i formgivning, funktionalitet og brugerfokus.

    Dissing+Weitlings Storebæltsbroen og Cykelslangen er repræsenteret: Storebæltsbroen, som har bundet Øst- og Vestdanmark sammen og er optaget i Kulturministeriets Kanon for arkitektur. Og Cykelslangen, nyklassikeren, der har løftet et dødt område i byen og er blevet et ikon for København som verdens førende cykelby.

  • Storebæltsbroen skala
    Storebæltsforbindelsen (1988-1998), tegnet af Dissing+Weitling, var definerende for dansk sammenhængskraft og satte nye standarder for broarkitektur.
  • Udstillingen tematiserer alt fra vikingeborge og velfærdsarkitektur, til byer for mennesker, broer, formgivning og unge talenter.

    På den tætpakkede tidslinje over danske mesterværker kan gæsterne studere Arne Jacobsens gesamtkunstwerk SAS Hotellet, Susanne Ussing og Carsten Hoffs byggeprincipper fra Thylejren, Jørn Utzons operahus - og altså to broer i meget forskellige skalaer - Storebæltsbroen og Cykelslangen.

  • So Danish Photo Rasmus Hjortshoj Courtesy of Danish Architecture Center web 57
    Cykelslangen er blevet et symbol på København som cykelby - at cykle er sjovt, sikkert og sundt.
  • Klassikere i arkitekturhistorien

    Værker af de kendte danske arkitekter Henning Larsen, Jørn Utzon, Arne Jacobsen og Jan Gehl er fremhævet med blandt andet film, modeller og skitsebøger i det arkitekturhistoriske overblik.

    I den mere legende del af udstillingen kan gæster prøve at tegne i 3D med VR-briller, og kan man få en smagsprøve på, hvordan en ny generation af arkitekter er med til at præge byggeriet i en mere bæredygtig retning.

  • So Danish Photo Rasmus Hjortshoj Courtesy of Danish Architecture Center web 83
    Et fokus i udstillingen er danske arkitekters arbejde med at fremme trivsel i byerne.
  • Foto: Rasmus Hjortshøj.