Degnejorden

Award-winning green masterplan for new residential area

Dissing+Weitling, Degnejorden, terrace, Mantas

Our award-winning masterplan for the area has a central element in a green 'spinal cord', which meanders from east to west, connecting housing clusters and offering meeting places such as a communal kitchen, laundry and community house.

  • Lejre, Denmark
    Residential
    2016 - In Progress
  • Client
    The Municipality of Lejre
    Collaborator
    MOVE Arkitektur
    Size
    5 ha
  • The new residential area, Degnejorden, is being developed in Lejre as a modern, social and sustainable village community close to the bustling town. Back in 2016, Dissing+Weitling won an open competition for a masterplan for the new sustainable residential area on a green and lush 5-hectare site.

    In collaboration with MOVE Arkitektur, we developed a proposal focusing on the community, nature and freedom – a modern village, driven by the residents, and offering a diverse and spacious environment with room for all ages and social groups.

    The green 'spinal cord' is a modern interpretation of the village pond – a green communal space between the housing clusters.

  • Dissing+Weitling, Degnejorden, plan, MOVE