Østergårdsparken

A residential area with a village atmosphere

Dissing+Weitling, Østergårdsparken, elevation

Our social housing in Tranbjerg South on the outskirts of Aarhus merges into the landscape, forming both communal and private outdoor areas.

  • Tranbjerg, Denmark
    Residential
    2005 - 2009
  • Client
    AL2bolig
    Collaborators
    Ai-gruppen / BM Tag
    Size
    5,300 m²
  • The positioning of the houses in Østergårdsparken encourages the informal meetings that can arise when we go about our daily business, meet a neighbour by chance, are at the playground or otherwise use the recreational opportunities in the landscape.

    The terraced houses enhance and clarify the view to the undulating moraine landscape. The qualities of the landscape are used architecturally – rather than being plotted-off into private gardens. This strengthens the free access to nature while increasing natural plant growth and wildlife.

  • Dissing+Weitling, Østergaardsparken, frontal, AL2bolig
  • The development is divided into small, precise units of four to five dwellings, which are staggered. The western part of the development forms a spine, while the courtyard opens up to the light and the countryside. This gives a varied and moving expression to the development.

    The homes have low energy consumption and are built of local Scandinavian timber. The buildings are constructed with prefabricated elements that optimise the construction process and material consumption, and lower construction costs.

    The project received 1st prize in an architectural competition for the development of future prefabricated housing construction.